Med blod i mungiporna

Inget känns så självklart som en ny tradition. Så är det. Traditioner som inte har många år på nacken upplevs som om de alltid har funnits. Jag menar, vem brydde sig eller hade hört talas om Kanelbullens dag för 15 år sedan? Jo möjligtvis Kaeth Gardestedt som instiftade dagen år 1999. Hon var då projektansvarig för Hembakningsrådet (drivs nu av Dansukker) vilka ville öka konsumtionen av bullens ingredienser. Ett bra reklam- och PR-arbete helt enkelt.

Missförstå mig nu inte. Jag gillar kanelbullar, reklam och bra försäljning, tro inget annat.  Men bland kan det vara nyttigt att snegla lite bakom det som lyfts som traditioner för att se vad syftet är. Ta till exempel nyss genombusade ”traditionen” halloween. I dag är det ingen som höjer på ögonbrynen om man har blod rinnande i mungiporna i början av november. Hade jag däremot ställt en fulgrinande pumpa på trappan för 35 år sedan hade grannarna nog undrat om jag fått i mig något betydligt starkare än pumpa. Det var faktiskt först år 1990 som Hard Rock Café och Buttericks i Stockholm firade halloween tillsammans. Försäljningen av halloweengrejer ökade och 1997 beslutade Svenska Köpmannaförbundet att försöka införa halloween som tradition – inget säljer bättre än en ny tradition. 

Å andra sidan är det kanske inte mer än rätt att halloween invandrat till oss från USA. Historien berättar att vikingar tog höstblotet, en tradition med drag av halloween, till Irland. Sedan plockade irländarna med sig traditionen till det stora landet i väst, när de utvandrade under de stora svältåren i mitten av 1800-talet. I USA utvecklades halloween till vad det är i dag. Och nu är traditionen vikingarna tog med sig till Irland på 800-talet tillbaka i Sverige med spökmasker, drivor av smågodis och gummiögon i höstgrytan.

På måndag 11/11 – fyra ensamma ettor – är det för övrigt Alla singlars dag. Det är en av de riktigt stora shoppingdagarna i Kina. Elaka tungor säger att det är Alibaba som ligger bakom dagen, men det är det faktiskt inte. Traditionen uppstod bland kinesiska studenter – men det är en annan historia. Frågan man ställer sig är givetvis; kommer Alla singlars dag snart vara lika stort som Black Friday? Elgiganten och CDON satsar hårt i år på Singles Day. Och vilken är nästa tradition som får fäste? På temadagar.se kan du själv föreslå en dag du vill att alla ska uppmärksamma. Personligen ser jag alla dagar som mina dagar. Känns bäst så.

Av Thomas Lantz