Minns vad körskoleläraren sa

Jag har sagt det förut men säger det igen: Det finns en anledning till att framrutan är större än backspegeln. Uttrycket äger större giltighet idag än på mycket länge. Jodå, visst är det viktigt att emellanåt slänga ett öga i backspegeln för att se till att det inte dyker upp något oförutsett ur historien. Men för att komma ur dagens situation, där alla tycks gå omkring och vara rädda för framtiden, gäller det att titta längre fram i vägens sträckning än till framför näsan. För där ligger inflation, energikris och lågkonjunktur i en stor handlingsförlamande hög. Vi måste våga tro och se framtiden som ljus. Inte som ett mörkt hot. 

Min tro är att många människor, företag och politiker helt i onödan hindrar sig själva att komma vidare på grund av den där högen. De stirrar sig blinda på vad som hänt och de eventuella faror och risker som ligger precis framför dem, istället för att se möjligheterna som hägrar en bit längre fram. Det är så lätt att bara läsa rubrikerna eller lyssna till den som skriker högst.

Men läser du lite längre än rubriken eller lyssnar till den som reflekterar något djupare än vattenbrynet på Skrea strand, upptäcker du snart att det kanske inte är så illa. Lågkonjunkturen som rubriken ropar ut kanske vänder redan till sommaren en bit in i texten. Väljer du då att agera utifrån rubriken eller brödtexten? Väljer du att agera utifrån rubriken är du inte beredd när det vänder. För vänder gör det. Var så säker.

Så minns din körskolelärares råd: Håll koll i backspegeln men rikta blicken så långt fram som möjligt. Då får du en bättre överblick, du kan planera smartare och upptäcker eventuella faror i tid.

Av Thomas Lantz