Bangkok – staden i mitt hjärta. Och mage.

Ni som känner mig vet att Bangkok är en av mina favoritstäder. Jag har säkert varit här 20 gånger de senaste tio åren. På flyget hem sitter jag alltid med kalendern uppe för att se när jag ska komma hit nästa gång. Om andra städer har en speciell karaktär man älskar, har Bangkok alla karaktärerna på en och samma gång. Det är mycket av allt. Kanske är det därför jag valt att vara delägare i restaurangen Paolo’s Deli på Samakkee Rd här i Bangkok. Då har jag alltid en bra anledning att komma tillbaka igen. Och igen. Och…

Nu är det ju inte bara jag som förälskat mig i Bangkok. Från att Bangkok och Thailand var drömresan för ryggsäcksluffare på 1970–80-talen, är både staden och landet idag chartermål för den vanliga barnfamiljen. Vad många ännu inte har upptäckt är dock att Bangkok är en av världens absolut främsta matstäder och att Thailand är en av de största ekonomierna i Sydostasien, med mängder av möjligheter för svenska företag och startups. 

Den främsta fördelen med Bangkok som matstad är bredden. Sist jag kollade tror jag att det fanns 17 Guide Michelin-restauranger i staden. Dem kan du lätt googla dig till. Men vad som framför allt utmärker Bangkok och som du inte ska tveka att testa är gatumaten – och den är sannerligen fantastisk. Några pallar och rangliga bord i en gatukorsning kan vara restaurangen där du äter den bästa soppa du någonsin smakat. Är soppan lite väl stark köper du svalkande färsk frukt från gatuståndet bredvid. Och här behöver du inte googla för att hitta dem. Stan är full av mat och jag tror aldrig att jag har blivit besviken.

Som entreprenör i staden vill jag också passa på att tipsa om Bangkoks och Thailands affärsklimat. Även om turistnäringen naturligtvis fått sig en rejäl knäck av pandemin och hållbarhetsfrågorna inte står högst upp på industriernas agendor, har landet haft en gynnsam industriell och ekonomisk utveckling de senaste decennierna. Ett gott råd, oavsett om ni är ett större eller mindre företag, är att ha duktiga kompanjoner på plats som kan och förstår marknaden. Det är även en hel del snårig byråkrati att ta sig igenom och då är god lokalkännedom, ett brett kontaktnät och språklig kompetens viktigt. Men med det sagt – ta chansen om ni tycker att ni har ett bra erbjudande för marknaden. Behöver ni hjälp kan jag säkert lotsa er en bit på vägen – då får jag ju ännu en anledning att åka hit.

Av Thomas Lantz