Sluta blogga och bli politiker

Dags att blicka bakåt och framåt. Summera vad som hänt under året och kanske slänga ett getöga i spåkulan inför framtiden. Men hur gör man det i dessa tider? Hur planerar man för framtiden när läget är så osäkert med en pandemi som ingen vet vart den tar vägen men med ett vaccin i sikte?

Tvärtom säger jag. Det är i osäkra tider det är extra viktigt att sätta mål och titta framåt. Att se vilken fyr man ska navigera efter (sedan kan man alltid styra upp mot en annan fyr). Och att osäkerheten skulle vara ett skäl för att inte kunna planera, är inte annat än dumheter. Man vet aldrig vad som ska hända nästa dag eller vecka. Eller om en minut för den delen. Framtiden är alltid osäker men samtidigt den enda tid du kan planera för och påverka.  

Så hur summera året som gått? Naturligtvis tragiskt för människor som mist nära och kära. Ekonomiskt tufft på många sätt i Sverige och världen. Personligen har jag dock haft det ganska bra. Jag har naturligtvis inte kunnat resa som jag brukar. Men den som klagar på sådant borde jobba i vården ett par veckor. Annars har det varit business as usual. Jag har, efter fem spännande år i styrelse och ledningsgrupp, avslutat mina uppdrag för OCS. De är nöjda och glada, och jag känner att jag tagit dem så långt jag kan. Erfarenheten när de köptes upp av Axinter tar jag med mig in nya uppdrag. Att ha fått den kunskapen i praktiken är ovärderligt.  

Sedan har jag blivit delägare i restaurang Babbel och, genom Pallas Invest, i två nya restauranger i Bangkok. Inte de investeringar du idag får tips om i affärspressen kanske, men ack så inspirerande och långsiktigt roliga. Här får jag även en massa erfarenheter för att kunna hjälpa andra företag. CleverApps är också ett företag som vi investerat i genom Pallas Invest, som med sitt Retail Management System blir spännande att vara med att utveckla. Sedan får jag inte glömma Ovaer – en ergonomisk nackkudde med huva för att du ska få en privat sfär när du till exempel, just det, flyger. Inte bästa marknadsläget just nu heller, men en fantastisk produkt på sikt. Och sikten är klar och lång.

Nästa år då? Jo jag ska fortsätta använda den kunskap jag samlat på mig under åren om affärer och att driva bolag, för att hjälpa andra genom konsultbolaget Exekutiv. Det är vad jag brinner för just nu. Sedan ser jag faktiskt en suddig bild i spåkulan med mig i en näringslivspolitisk roll. Men som sagt, den är fortfarande suddig och jag lovar ingenting. Och jag lovar faktiskt inga fler bloggar. Efter 38 stycken är det kanske dags att testa något nytt. Bara för att man satt mål behöver man ju inte berätta dem för alla. Vi får se vad som händer.

Av Thomas Lantz