Sluta slappa i mötet

Den 12 oktober 2017 publicerade jag mitt första längre inlägg med tankar och funderingar på Facebook. Ett inlägg som ledde till att jag den 20 mars 2019 la ut min första blogg. Det här är den 36:e bloggen i ordningen, så det har runnit en del ord under bloggbron. Därför får du ha förståelse för om jag skriver om något du kanske läst om förut (har jag tur är ditt minne lika kort som mitt). Men mötesdisciplin är en av mina käpphästar. Och ja, jag erkänner att jag själv inte är guds bästa barn, men jag tror att vi alla behöver skärpa till oss. 

För hur ofta händer det inte att människor släntrar in för sent och oförberedda till möten. Är det riktigt illa sitter de sedan och tittar ner i en dator eller mobil under hela mötet. Är du inte mer intresserad av mötet än så, tycker jag att du ska låta bli att tacka ja till det. För om du tycker att du ödslar din tid i mötet, så ska du veta att du ödslar min och de andra mötesdeltagarnas tid ännu mer. 

Jo men det kanske är ett förutsättningslöst möte, säger du. Icke, säger jag. Precis som det inte finns några gratis luncher, så finns det inga förutsättningslösa möten. Hur skulle det se ut? Jaha, här sitter vi helt utan agenda och syfte. Tror inte det. Förutsättningslösa möten är den dåliga säljarens sista kort – och det är sannerligen inte ett ess. Alla möten ska ha tydliga förutsättningar: Vad är syftet med mötet, vilka är målen vi ska uppnå och vem håller i mötet?

Jag vill faktiskt gå så långt som att de som sitter och tittar i mobilen eller uppenbart jobbar med något eget när en mötesdeltagare till exempel har en dragning, är direkt oförskämda. Jag är den första att hålla med om att man kanske inte alltid är intresserade av allt som sägs och görs i ett möte, men att möta det med ointresse och nonchalans, skapar varken bättre affärer eller starkare relationer. Så väl mött nästa gång vi ses. Lova att säga till mig om jag sneglar på mobilen.

Av Thomas Lantz