Semestern är död. Länge leve semestern.


Jag kunde med största sannolikhet inte valt ett sämre tillfälle än idag för att lantzera min senaste tes. Någon tycker förmodligen att det är som att ropa ”Heja Elfsborg” i Black Army-klacken, men jag gör det i alla fall: Ledsen alla ni där ute som städat skrivborden, satt autosvar på mailen och ser fram emot att lägga de första semesterkotletterna på grillen, men semestern är snart död.

Låt mig nu, innan du osäkrar din mentala revolver och försöker skjuta mig i sank med ord dina barn aldrig får säga, förklara vad jag menar. Ungefär så här tänker jag: På samma sätt som fysisk närvaro på kontoret börjat spela ut sin roll – inte minst i pandemitider – tror jag att många av oss inom ett par år kommer att ha en helt annan syn på nödvändigheten av sammanhängande semester fyra veckor i juli. Jodå, jag förstår att i industri, sjukvård och inom en mängd andra yrken där det inte räcker med en uppkoppling för att kunna sköta sitt jobb, kommer semestern fortsatt fungera ungefär som nu. Men för många av oss andra som kan sköta jobbet med mobilen, datorn eller plattan kommer behovet av att vilja styra vår tid 24/7/365 bli allt större. 

Varför ska jag vara ledig fyra veckor när mina kunder eller affärer vill annat? Varför inte istället ha friheten att jobba när och var man vill? Självklart anser jag att det är viktigt att man får vila både kropp och själ. Men det är nästan lika självklart att få göra det på det sätt man själv vill. 

Jag var inte först, men ganska tidigt ute, när jag för ett par år sedan på ett av mina bolag tog bort alla fasta arbetsplatser och gav medarbetarna möjligheten att arbeta hemifrån. Det kallades då Det Nya Arbetssättet och handlade om att ge frihet under ansvar och lita på sina medarbetare. Då var det många som ruskade på huvudet och sa ”det kommer aldrig att gå”. Men det gick alldeles utmärkt. Detsamma tror jag kommer att ske med semestern – ge medarbetarna mer frihet. Så med det sagt: Semestern är död. Länge leve den nya semestern. Och du, ha en skön semester.

Av Thomas Lantz