En god nyhet om dagen

“Never let a good crisis go to waste” lär den brittiska premiärministern Winston Churchill ha sagt då han, Stalin och Roosevelt träffades i Jalta februari 1945 i Andra världskrigets slutskede. Då planerade den osannolika trion framtiden för Europa och kom överens om att inrätta FN. Uttrycket har sedan använts tusentals gånger av politiker, företagsledare och managementkonsulter som jag, för att peka på att det finns möjligheter och momentum till bra förändringar under kriser. Precis det vi ser nu.

För visst har väl de flesta märkt hur företag, politiker, organisationer och privatpersoner är mer innovativa och inställda på förändring nu än någonsin tidigare. Textilföretag och teatrars kostymavdelningar börjar sy munskydd, 3D-skrivsföretag fixar visir och LKAB ger tjänstledigt för jobb i vården. Allt medan Boråsföretaget Optidev utvecklar en app på 24 timmar där gymnasieelever kan scanna take away-luncher hos restauranger som Borås Stad sedan betalar. Ett helt nytt ekosystem uppfunnet där alla blir vinnare. För i besvärliga tider vågar man ifrågasätta det invanda eftersom det inte fungerar. Floskeln att tänka utanför boxen blir plötsligt en del av verkligheten, när svaren och lösningarna inte längre står att finna där man brukar leta. Visst, det krävs mod att utmana, men de som vågar kan mycket väl bli vinnare när kompassnålen inte längre säkert pekar norrut.

Till sist vill jag tipsa om instgramkontot @kapten_coronaljus. Där följer du min vän och emellanåt också samarbetspartner Niclas Lidberg von Schantzs, alias Kapten Coronas, goda coronanyheter i ett annars mörkt medielandskap. Han startade kontot då han upptäckte att också ljusningar i informationen från WHO, Folkhälsomyndigheten och andra pålitliga källor nästan alltid vändes till skräckrubriker. Som helikopterpilot och kommunikatör vet han värdet av att ha något, gärna ett ljus, att navigera mot för att ta sig vidare. När rädslan nästan smittar värre än viruset lyfter han fram de goda nyheterna kring coronan. Eller som Kapten Corona själv säger: En god nyhet om dagen är bra för magen.

Och vill jag tillägga: För affärerna och samhället i stort. Ha en Glad och skön påsk.

Av Thomas Lantz