Vänta inte på soluppgången

Nu är det dags att vårstäda

Den 87-åriga mostern till en god vän postade följande på Facebook tillsammans med en bild på nybakade bullar: Man måste se positivt i livet. Tur att jag bakade i torsdags. Klarar mej en månad, kaffe har jag. Allt roligt inställt. Då finns chansen att vårstäda ordentligt. Ett rum i taget”.

Jag tror att vi alla i dessa tider – både privatpersoner och företag – skulle må bra av att tänka som den gamla mostern: Nu gör vi det bästa av situationen, fokuserar på rätt saker och ser till att vi har det snyggt och städat när det väl vänder. För vänder det gör det, var så säkra.

Som rådgivare till ledningen för ett mycket välskött företag, fick jag för bara någon dag sedan faktiskt tillfälle att praktisera mina tankar om hur man gör det bästa av situationen. Ledningen var naturligtvis oroad över hur det dragits i handbromsar både här och där. Mitt råd var väldigt enkelt – låt nu alla göra det de är bäst på.

Personalchefen fick till uppgift att ta reda på allt om hur man kan använda sig av statens olika stöd samt se över personalens status avseende semestrar, utbildningar och annat som kunde tänkas påverka personalkostnader. Inköpschefen sattes direkt på uppdraget att kontakta leverantörer för att pressa priser, skjuta på betalningar och kanske skriva nya avtal. Självklart fick försäljningschefen på sin lott att fortsätta dialogen med kunderna, men framförallt sätta en tydlig plan för hur de ska agera när hjulen så sakteliga börjar snurra igen. För då gäller det att vara först ut ur startblocken med det snabbaste steget. Eller det bäst städade lagret.

Och vd:n? Ja, hen har kanske den viktigaste uppgiften just nu – att leda, tänka långsiktigt och leverera relevant information till rätt personer. Nu mer än någonsin är det viktigt att alla i en ledning säger samma sak, men att alla inte behöver säga allt till alla. Information är väldigt bra, men för att kunna fokusera när det är tufft ska man inte behöva ta ställning till information som inte är relevant för uppgiften.  

Jag hoppas naturligtvis slippa fler sådana här rådgivande krisuppdrag men jag finns givetvis tillgänglig om någon känner för lite tips och råd. Dessvärre är jag rädd för att vi har en rätt lång tid framför oss med tuffa åtgärder och snabba beslut. En tid där fler företag måste lära sig att fokusera på rätt saker. Men för att avsluta med en riktig floskel – efter regn kommer solsken (men det duger inte att sitta still och vänta på solen).   

Av Thomas Lantz