Det är för tidigt att säga

När Gustav III skjuts på maskeradbalen den 16 mars 1792 och sedan dör en och halv vecka senare den 29 mars, tar det tre veckor innan nyheten når ut i landet att Sveriges konung är mördad. Så sägs det i alla fall. Mindre nyheter, som slagsmål på nån krog i Gamla stan, nådde förmodligen aldrig ut till strävsamma bönder i Skåne eller raska skogsarbetare i övre Norrland. Sådana nyheter kom nog inte ens fram till Solna.

I dag har vi minsta lilla nyhet i mobilen innan den knappt har hänt. Stora som små, viktiga som oviktiga. Vi kan nästan i realtid följa Coronavirusets spridning över världen, hålla koll på bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad, få rapporter om en misshandel i Burträsk eller få bilder på brända koalor från Australien. Och det är kanske bra. Att nyheter snabbt blir tillgängliga för många är naturligtvis en framgång. Men det finns risker också. En är självklart att vi blir rädda för att vi tror att det händer så mycket mer i dag än för 20 år sedan. Inte för att det nödvändigtvis händer mer, utan för att spridningen av nyheter ökat. En annan risk är att vi i ett snabbt nyhetsflöde aldrig hinner stanna upp och reflektera. Att vi får svårt att skilja på stort och smått. Plötsligt blir nyheten att en elefant i Borås Djurpark fått ungar lika viktig som ett kärnkraftshaveri i Ukraina. Och media är inte alltid behjälpliga. De vill också ha spridning och likes.

Därför kan det ibland vara värt att tänka på vad Kinas premiärminister Zhou Enlai lär ha svarat USA:s president Richard Nixon år 1972, när han fick frågan hur han såg på den franska revolutionen (1789): ”Det är för tidigt att säga”. Ibland ska man kanske kosta på sig att inte reagera direkt i panik eller affekt över allt som skrivs och sägs, utan tänka efter en stund och värdera vad nyheten egentligen innebär.  Eller om den ens är sann. För att inte själv anklagas för fake news bör jag kanske tillägga att Zhou Enlais svar enligt en del ska ha berott på språkförbistring. Att han trodde det gällde en helt annan händelse i Frankrike. Men historien är bra.

Av Thomas Lantz