Jag gillar turistfällor

”Du vet, dom hade gjort en fantastisk restaurang i det gamla klostrets källare. Det var otroligt genuint, munkar i grå kåpor som serverade och det var bara locals som åt där, inga turister. Så äkta och coolt”.

Nähä, inga turister som hittade dit? Bara du och dina fyra kompisar? Tror inte det va.

Jag misstänker att du hört det förut. Vänner och bekanta som funnit den där restaurangen i en avlägsen bergsby. Förmodligen med en 102-årig gråskäggig gubbe med plirande ögon vid grytorna som trampar sina vindruvor själv med barn och barnbarn. Även om vi innerst inne vet att det naturligtvis är fler som hittat dit (restaurangen namedroppades säkert i nån trendig podd redan för ett par år sedan) och att kocken med största sannolikhet glider hem i en ”Merca”, är vårt behov av äkthet så stort att vi gärna lurar oss själva att tro att vi hittat en oslipad diamant. Det är naturligtvis inget fel i det. Och kanske stannar det inte turistbussar utanför restaurangen varje dag. Men att vi hittat det genuina? Tillåt mig tvivla.

Vad värre är, en del ser ner på många av oss som faktiskt tycker om det som ibland lite föraktfullt kallas turistfällor. Jag menar, det är ju inte för inte som Manhattan och Brooklyn är betydligt mer populära delar av New York än vad Staten Island är. Det finns helt enkelt mer att göra och se på Manhattan och i Brooklyn. Men det är klart, vill du hitta en sylta med bara locals gör du säkrast i att ta tunnelbanan, bussen eller färjan till Staten Island och leta dig långt ut något ytterområde. Själv kunde jag naturligtvis valt att köpa en betydligt billigare lägenhet inåt landet i Spanien än den jag köpte i Nerja för att semestra i och hyra ut med Ewent. Men nu valde jag Nerja för att det är populärt bland turister. Dessutom helt underbart.

På tal om Ewent, min lilla reseverksamhet, så vet ju många av er som läser min blogg att jag gillar att driva och gå in i lite mindre företag som är snabba att ställa om (ja inte lika litet som Ewent). Jag trodde faktiskt att jag var färdig med det efter att ha sålt av de flesta av mina verksamheter för att leva de grånande tinningarnas lugna liv. Men icke, jag börjar bli rastlös. Så är den nån som känner till något mindre företag här i Borås, gärna ett generationsskifte, som är till salu så tveka inte att höra av er. Men ingen turistfälla, jag gillar när det är lokalt.

Av Thomas Lantz