Coworking – det moderna sättet att arbeta

En del säger att det startade i San Francisco strax innan millennieskiftet. Tre IT-killar öppnade upp sitt gemensamma loft, där de bodde och arbetade, som kontor för andra.  Experimentet med att låta andra kreatörer använda loftet som kontor på dagarna, för att kanske hitta gemensamma kunder, fungerade så bra att det snart växte till sig. 

Andra menar att arbetsformen hade börjat bubbla i många av världens metropoler långt tidigare: Frilansare som tröttnat på att sitta hemma eller i tråkiga kontorshotell sökte något nytt. Företag utanför storstäderna som vill kunna ha konferenser eller erbjuda medarbetare kontor mitt i stan ville hitta en lösning och konsulter som reste mycket önskade en fast plats. 

Det var även min tanke när jag och två partners år 2013 drog igång Elitkontoret på Göteborgsvägen ett stenkast från Särlakoket. Då ville jag vara först med Coworking i Borås. Och det var jag. Idag finns det nåt ställe till, men jag vill nog påstå (även om jag talar i egen sak) att Elitkontoret är outstandning med sitt erbjudande. Förutom stor valfrihet för hur du vill arbeta finns allt det där andra man behöver – skön lounge, moderna mötes- och konferensrum, fritt kaffe och WiFi, relax med bastu och spontana after work.  

Det här låter ju nästan som om jag gör reklam för Elitkontoret. Och vet du vad, det är precis vad jag gör – så bra och viktigt tycker jag att det är. I en stad som Borås där det hela tiden poppar upp unga entreprenörer som har det stora företagets behov av mötesytor och teknik men den ensamma företagarens plånbok, hoppas jag att det dyker upp fler ställen som Elitkontoret. Det föder och gynnar ett näringsliv där det finns plats att växa. Ett roligt exempel är faktiskt reklambyrån Beyond Communication jag tidigare var delägare i. Idén till byrån föddes och växte på Elitkontoret för ett par år sedan. De var just entreprenörer och frilansare. Idag är de en stor byrå med 18 medarbetare som faktiskt sitter ett stenkast åt andra hållet från Särlakoket. Så kan det gå när man coworkar. 

Av Thomas Lantz