Don´t follow the money

Vi med några år på nacken minns nog såväl Watergateskandalen som den fantastiska dramadokumentären med Robert Redford och Dustin Hoffman i huvudrollerna: Alla presidentens män. En av teserna i filmen är att man avslöjar politisk korruption genom att följa penningtransaktioner mellan partier och politiker – follow the money.

För mig gäller det motsatta i affärer och livet i övrigt – don´t follow the money. Kanske lyfter några nu förvånat på ögonbrynen: ”Va, vill den där Lantz inte tjäna pengar?”. Självklart vill jag det, men det har alltid varit lust som drivit mig. Det ska vara roligt att göra affärer, det ska kännas inspirerande att gå till jobbet. Om det är det så kommer pengarna.

Med det sagt vill jag lyfta min kära hustru Marie (och då inte bara för att hon står ut med mig). Hon är ett levande bevis för att låta lust och passion driva – inte pengarna. Hennes längtan att få måla och uttrycka sig kreativt har alltid funnits där, men för ett par år sedan gjorde hon verklighet av lusten. Hennes första utställning hette Free Energy. Mottagandet var fantastiskt. Sedan dess har det rullat på. Vid hennes senaste utställning, strax innan sommaren, fick många tavlor nya ägare. 

Som affärsman tittar jag givetvis på intäkter av försäljningen. Det gör kanske Marie också, men framförallt målar hon från hjärtat utan några som helst krav på prestation, motiv eller förväntan. Hon följer en känsla, en färg, en form i ett helt fritt flöde för att beröra och inspirera andra. Tänk om affärsmän skulle våga göra fler affärer från hjärtat och magkänslan istället för utifrån Exceldokument och rädslan för att misslyckas. Affärerna skulle förmodligen inte bara blomstra, fler skulle dessutom tycka att det är roligare att gå till jobbet. 

Vill du se Maries tavlor? http://www.mysoul.se/produkt/

Av Thomas Lantz