Morgonstund har guld i mun

Det är Margaret Thatcher, Steve Jobs, Richard Branson och jag. Ok då, kanske är vi några till som inte tycker det är att betrakta som tortyr att gå upp kl 05.00 på morgonen. Eventuellt är det en kvarleva från mitt första sommarjobb då jag i arla morgonstund sprang som en skållad råtta i trapphusen på Trandared med Borås Tidning (och trots att jag var upp med tuppen var det alltid nån sur gubbe som tyckte att just han fått sin tidning för sent).

De där första timmarna på morgonen är oerhört viktiga för mig. Det är då – när stad och människor ännu inte vaknat – jag är som mest kreativ. Det är då jag planerar min dag och framtid. Ibland med en svart kopp kaffe och dator men lika ofta under en rask promenad medan morgonen gryr. Jag behöver inget skrivbord eller någon arbetsplats för att göra ett bra jobb. Lite ensamhet, frisk morgonluft och vetskapen om att en ny dag ligger orörd framför mig, ger en underbar känsla av att allt är möjligt. En stark upplevelse av frihet som ger idéer vingar och kraft. 

Att börja dagen tidigt – om man kan – är ett tips jag brukar ge när människor frågar mig om råd kring hur de ska utveckla sina affärer. Det ger både ett mentalt och tidsmässigt försprång. Den grekiska filosofen Platon lär ha sagt att ”Början är den viktigaste delen av ett arbete”. Det har han naturligtvis helt rätt i. Men jag vill lägga till: ”Och arbetet börjar med morgonen”. Sen finns det faktiskt en fördel till med att börja tidigt – du kan sluta jobba före alla andra.

Av Thomas Lantz