Har du planerat din framtid?

Jag har alltid sett till att ha tydliga planer. Nu menar jag inte vad jag ska äta till middag i morgon eller se på tv nästa vecka. Tvärtom, med sånt kan jag vara flexibel. I alla fall ganska. Nej, jag tänker mer på de långsiktiga planerna. Vad jag ska göra om ett, två eller fem år. Nu invänder säkert någon att man aldrig kan veta vad som händer och därför ska leva mer för dagen. Fel säger jag. Visst kan man leva för dagen, men det är betydligt enklare och roligare att göra det om man har hygglig koll och styrfart mot framtiden. Både privat och arbetsmässigt.  

Därför har jag alltid sett till att planera de stora dragen i mitt liv och företagande. När jag för två år sedan började sälja av de bolag jag ägt och varit med att bygga upp, var det planerat sedan långt tillbaka och inte något som bara dök upp. Det var också planerat att jag då genom mitt konsultbolag Peligro, skulle ägna mer tid åt hjälpa andra att tänka långsiktigt. Som grundare, ägare och operativ i bolag vet jag nämligen hur viktigt det är att ta hjälp med att staka ut de övergripande målen och strategierna. Annars är det risk att man fastnar i det dagliga. I dag hjälper jag företag och ledare som mentor, i advisory boards eller som konsult med allt från att sätta affärsplan och affärsmål till att ta nästa steg eller förbereda exit. 

Dessvärre har min egen plan spruckit för första gången på länge. Jag hade nämligen lovat mig själv att arbeta lite mindre än vad jag nu gör. Därför har jag fått sätta en ny plan: Så länge jag tycker det är roligt tackar jag ja till nya uppdrag. En lätt plan att följa om du frågar mig. 

Med det sagt – se till att planera ditt liv, arbete eller företagande på lång sikt, men lev ditt liv på kort sikt. Gör allt roligt och träffa familj och vänner i dag – skjut inte upp det till i morgon. Det är i alla fall den plan jag följer.

Av Thomas Lantz