Mer DNA och coworking

När vi år 2015 tog fram en brand book för Make IT innehöll den bland mycket annat en intervju med Microsofts dåvarande svenska affärs- och marknadsdirektör Eva Fors. Anledningen var mycket enkelt. De liksom vi hade byggt om sitt traditionella kontor till en aktivitetsbaserad arbetsplats utifrån begreppet DNA – Det Nya Arbetssättet. Enkelt uttryckt bygger idén på att arbete inte är en plats man går till utan något man utför. Då behöver inte alltid kontoret se ut som det alltid gjort.

På Microsoft, liksom på Make IT, fanns inga fasta arbetsplatser eller kontor. Istället var miljön utformad utifrån vad man skulle göra när man valde att vara där. Många arbetade nämligen hemma, träffade kund eller var på resande fot. Innan Microsoft gjorde om sitt kontor kunde de konstatera att 75 procent av kontorets skrivbord stod tomma. Ändå köptes nya skrivbord in så fort någon nyanställdes, vilket var både dyrt och dåligt för miljön. När de byggde om sparade de 30 procent golvyta, en hela massa onödiga möbelinköp för framtiden och medarbetarna trivdes bättre.

Microsoft och Make IT var tidiga med DNA. Precis som jag och mina delägare var när vi öppnade upp Elitkontoret i Borås år 2013. Då vi var bland de första i Sverige med att erbjuda coworking – ett helt nytt sätt att tänka kontorshotell för moderna företag, entreprenörer och konsulter. På Elitkontoret kan man hyra sin arbetsplats på många olika sätt: från eget kontor till att arbeta i loungen nån gång i veckan, men ändå ha tillgång till allt man behöver på ett kontor – wifi, skrivare, mötesrum och riktigt gott kaffe. Min övertygelse är att vi kommer att få se mer av både DNA och coworking. Ska morgondagens företag kunna attrahera unga kompetenta medarbetare måste de tänka nytt. Bland annat att arbete inte är en plats man går till utan något man gör.  

Förresten, på tal om Make IT. I dag på första maj går Make IT över till att heta Pulsen efter försäljningen i november. Därför vill jag passa på att önska alla gamla kollegor lycka till i den nya konstellationen. Men glöm inte: Always Online.

Av Thomas Lantz