Korkade och illaluktande


Luktade illa gjorde vi. Många trodde till och med att den otäcka odören, som sades påminna om strömming, förmodligen gick i arv. Hur kunde den annars vara så stark hos alla svenskar? Dessutom ansågs vi vara osedvanligt korkade och smutsiga fylltrattar. Ja, jag talar förstås om svenskarnas rykte som invandrare i USA runt förra sekelskiftet. I synnerhet synen på oss i den fantastiska staden Chicago som jag just kommit hem från.

Idag är vi lyckligtvis inte längre betraktade som dumb swedes vare sig i Chicago eller i nån av de andra stora invandrarstäderna i USA. När jag tillsammans med conveyorföretaget OCS besöker den stora mässan Promat för innovativa industrilösningar, är det istället mig som person och vad jag kan de jag möter (kanske rentav svenskamerikaner) är intresserade av. Känns som en sund inställning i mötet med nya människor.

Mitt besök i Chicago har flera anledningar. Tillsammans med OCS ledning träffar jag deras partner i USA, Intellitrak, och diskuterar OCS utveckling på den amerikanska marknaden. Besöket på Promat är också viktigt – att ha koll på det senaste är avgörande för att stå stark i dagens hårda konkurrens. Vi passar också på att utveckla OCS fortsatta strategi utan att störas av vardagens andra åtagande. Min erfarenhet som affärsstrateg är just hur betydelsefullt det är att ibland ta sig tid att inte bara mentalt, utan faktiskt även fysiskt ta sig ifrån vardagen. Är man i det dagliga får inte tankarna samma frihet och höjd.

Till sist ett restips. Åker du till USA för första gången är kanske underbara New York det självklara valet. Men andra gången (det blir lätt så) rekommenderar jag starkt ett besök i Chicago. Staden, som påminner om New York, har en spännande historia och en väldigt skön atmosfär. Det blir garanterat ett tredje besök för mig.     

Av Thomas Lantz