Tillhör du de 55 eller 29 procenten?

Check på Nato, check på EU och förhoppningsvis check på euron inom en rimligt snar framtid. Nato, EU och euro har så länge jag kan minnas varit tre politiska käpphästar för mig. Inte för att jag har varit speciellt påläst eller kunnig i frågorna, utan för att det har känts rätt i magen med samarbete, att många kan mer och att ensam inte är stark. Ju mer jag läser på, desto mer övertygad blir jag dessutom om att magkänslan varit rätt. Och idag åker jag till Bryssel för att lära mig ännu mer för Liberalernas räkning. För jag tänker se till att jag vet vad jag röstar på i EU-valet nästa år. 

EU-val säger kanske cirka 29 procent av den svenska vuxna befolkningen och kliar sig i huvudet, ska jag rösta i ett sådant också? De 29 procenten är skillnaden mellan de dryga 84 procent som röstade i riksdagsvalet förra året och de cirka 55 procent som röstade i EU-valet 2019. Nästan 30 procent som alltså inte bryr sig om vilka ledamöter som representerar dem i Europaparlamentet. Jag säger inte att det är skrämmande. Istället säger jag att vi som företräder politiska partier i Sverige har varit dåliga på att visa nyttan med valet. Det ska det bli ändring på från mitt håll.

De övergripande argumenten för att rösta är ganska självklara – du ser till att de politiska krafter du gillar blir starka i parlamentet, och att de du inte gillar får så lite inflytande som möjligt. Om du gillar EU visar du även att det verkligen betyder något för dig genom att rösta. Du som är näringsidkare, vilka ligger mig varmt om hjärtat, bör också ha koll på vilka som blir starka i EU. Som företag kan du nämligen söka ekonomiskt stöd och finansiering från olika EU-program och fonder för att stödja din verksamhet inom bland annat forskning, innovation, regional utveckling, utbildning och miljöprojekt. 

Så nu bär det av till Bryssel för att lära mer (och det lär inte blir svårt). Jag ska villigt erkänna att det kommer att kännas stort att besöka EU-parlamentet. Sen har jag hört att det ska finnas en hel del ställen med god moules frites och öl i Bryssel också… Stay tuned!

Av Thomas Lantz