Borta bra men hemma bäst!

Efter 6740 km i Babbels buss, fem länder (Tyskland, Spanien, Frankrike, Schweiz och Danmark) och tre veckor är Marie och jag hemma igen. Det har varit en fantastisk resa på många sätt – maten, drycken, människorna och att hänga med Marie förstås.

Vi har besökt vingårdar, provat vin och ätit massor av god mat. I Spanien utforskade vi regionerna Rioja, Ribera Del Duero, Priorat och smällde i oss tapas i alla dess former. Frankrike gav oss det bästa av Châteauneuf-du-Pape, Alsace och Champagne. Här slank det även ner en och annan snigel och god ost. En annan höjdpunkt (om skämtet ursäktas) var Mont Blanc – Europas högsta berg. Det blev ingen flagga på toppen, den bestigningen lämnar jag till andra, men härlig vandring och vidunderlig natur. 

Hur vi avrundade resan? På bästa sätt naturligtvis; smörrebröd och öl i Köpenhamn. Kan det bli så mycket bättre?

Och så några reflektioner:
• De må krigas i Europa, skjutas på gator och torg och käbblas mellan höger och vänster, men när du tar dig tid och är vänlig möts du nästan alltid av leenden och människor som hjälper dig. Det känns hoppfullt.
• Europa är fantastiskt att resa i – alla länder har sin historia, sina maträtter man är extra stolt över och massor av nya städer, byar och kvarter att upptäcka. Ju mer man reser i Europa, desto större blir det.
• Jo, ordspråket stämmer – borta bra men hemma bäst. Stadsparken, Sandwalls plats och uteserveringen på Babbel finns bara i Borås.

Av Thomas Lantz