”Driv dina affärer, låt inte de driva dig”

Sätt dig i förarsätet

Benjamin Franklin (1706–1790) uppfann inte bara åskledaren och var med och skrev USA:s självständighetsförklaring, han sa en hel del klokt också. Bland annat lär han ha sagt följande klokskap om affärer: ”Driv dina affärer, låt inte de driva dig”. Jag läste citatet först för ett par år sedan, men kände att det är nog ungefär så jag har agerat under hela min karriär utan att riktigt förstå det själv. För mig har det alltid varit viktigt att sitta i förarsätet, att ha kontroll över min situation. Inte nödvändigtvis som ledare eller vd för ett företag, men i den roll jag haft.

Citatets betydelse tar jag nu med mig in i min nya verksamhet. Tillsammans med mina vänner Kenth Almqvist och Jonas Wollin är jag sedan någon månad tillbaka delägare i riskkapitalbolaget Pallas Invest. På startsidan slår vi direkt an tonen: ”Drömmar och affärsidéer är det många som har, men alla har inte modet att förverkliga dem. Vi vill hjälpa dem som vågar, vill och kan”. Eller för att tala med Benjamin Franklin – de som kan driva sina affärer. Vi är intresserade av att investera i produkter och tjänster, i såväl oerfarna start-ups som erfarna företag, men framförallt måste det finnas någon eller några som tar entreprenörsansvaret att driva idén framåt. Vi är inte intresserade av endast idéer – dem har jag hört alldeles för många av vid konferensbord, middagar och bardiskar utan att det blivit någon verkstad.

Så nu väntar vi med spänning på att rätt investeringsförslag ska dyka upp. Några spännande har redan ramlat in och kanske ligger det en ny Airbnb, Linas Matkasse eller Spotify och väntar i mailkorgen. Vad jag däremot vet är att det ska bli fantastiskt roligt att få använda tankar, erfarenhet och självklart visst kapital för att få några riktigt bra affärsidéer att bli verklighet. Och jodå, jag hör de försiktigas och oroligas varningar om att man ju faktiskt riskerar att förlora pengar man investerar. Till dem har jag ett annat citat från Franklin:  

”Erfarenhetens skola har höga avgifter, men för dårar finns det ingen annan”.

Av Thomas Lantz