”Va, vill inte alla äta bacon, ha komjölk i kaffet och flyga överallt?”

Tror ni att de stora dagligvaruhandlarna satt i ledningsmötena för fem år sedan och diskuterade Anamma, quorn, Peas of heaven och oumph (googla om du inte vad det är)? Eller att flygbolagen vid samma tid var fullt upptagna med att försöka förutspå en Greta Thunberg-effekt? Knappast heller att LRF några år tidigare höjde ett varningens finger till alla kobönder att ”…vi får nog se upp med konkurrensen från havremjölk”. 

Nej, tror inte det. Då hade branscherna varit mycket mer proaktiva. Nu tycks många aktörer istället vara alldeles yrvakna: ”Va, vill inte alla äta bacon, ha komjölk i kaffet och flyga överallt?”. Ändå fanns signalerna till förändring i den yngre målgruppen och bland influencers.

Personligen gillar jag både kött och mjölk samt flyger som ni vet en hel del. Men så är jag också man över 50 år. En nyligen gjord undersökning visar nämligen att var fjärde svensk valde bort flyget förra året, och att nästan hälften av kvinnorna minskade sin köttkonsumtion. Undersökningen visar också att ”…män över 50 är de som engagerar sig minst” (DN 22/3). Och kanske är det en del av problemet med att både stora och små bolag är sena på bollen när det kommer till stora förändringar på marknaden – många ledningar består av förändringsobenägna män över 50 som tror att de har koll.

De snabba förändringarna har i alla fall gett mig som affärsutvecklare en tankeställare. Jag måste lyssna till många olika röster, titta runt fler hörn. Inte bara läsa och lyssna till de traditionella kanalerna. Framförallt ska jag tjata ännu mer på de företag jag hjälper att ta sig tid och våga utveckla scenarion för framtiden. Scenarion där man vågar ta ut svängarna: Vad händer om…? Hur många företag i Borås har t ex scenarion för vad som kan hända om det börjar rullar höghastighetståg mellan Borås, Göteborg och Malmö? När TGV i Frankrike drog igång höghastighetståg mellan Paris och Lyon på 1980-talet öppnade företag i Paris kontor i Lyon medan flygets marknadsandel på resor sjönk som en gråsten. Värt att tänka på.  

Av Thomas Lantz